toyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!

ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!


Anda seorang peniaga online?  Tercari-cari payment gateway yang murah?


Ramai peniaga online sedang mencari platform pembayaran atas talian yang murah. Rata-rata peniaga online adalah terdiri daripada pemilik peniagaan kecil dan sederhana, pelajar universiti, malah pelajar sekolah pun sudah dah mula berbisnes secara online.

Perkara yang menjadi persoalan adalah bagaimana nak terima bayaran daripada pelanggan dengan mudah dan senang tanpa caj yang membebankan kepada pelanggan dan peniaga online sendiri.


Payment Gateway adalah sistem yang menerima pembayaran secara online daripada pelanggan sama ada melalui FPX (akaun simpanan) atau Kad Debit / Kad Kredit.



ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!

Kebanyakkan payment gateway tidak semurah yang anda fikirkan, Online payment gateway kat Malaysia nie ada banyak pilihan tapi ada pula kos yang nak kena keluar, caj itu, caj ini. Tapi sekarang anda dah tak perlu risau lagi, sebab toyyibPay datang menyelamat!

toyyibPay adalah sebuah 'online payment gateway' yang mudah digunakan dan yang paling penting, siap ada pakej RM0 (percuma) lagi! Dengan kata lain... Percuma Online  Payment Gateway.

ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!


6 sebab kenapa anda perlu memilih toyyibPay sebagai payment gateway anda.


ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!



  1. Tiada Caj Tersembunyi
  2. Tiada Had Transaksi
  3. Mudah dan Pantas
  4. Tiada fi dikenakan (Pakej Santai)
  5. Perlindungan Data
  6. Pelbagai Penggunaan


Pakej-pakej toyyibPay


ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!

Yang menariknya pada Pakej Santai (RM0), anda tak dikenakan sebarang caj untuk sebarang transaksi perbankan online. Untuk terima bayaran melalui kredit kad pula, hanya caj 2% dikenakan untuk kedua-dua pakej (Pakej Standard atau Pakej Santai). Anda boleh memilih untuk tidak menggunakan kemudahan kad kredit. Kalau guna baru kena caj 2% bagi setiap transaksi bayaran daripada pelanggan.

Senangnya dengan toyyibPay! Lebih tersusun, lebih mudah, lebih pantas. Semua hanya di hujung jari.

ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!

ToyyibPay - Online Payment Gateway Termurah Di Malaysia!

Apa tunggu lagi? Daftar di toyyibpay sekarang!



Untuk pendaftaran Individu, sila masukkan NO KAD PENGENALAN ANDA di ruangan 'No Pendaftaran ROB/ROC'





Cara Lebih Murah & Mudah Untuk Pos (Courier) Barang

Satu pilihan yang lebih murah dan mudah untuk anda pos barang adalah menggunakan perkhidmatan Delyva.
Pos Murah Delyva

Kenapa anda perlu guna Delyva?


1. Tak perlu lagi tulis tangan kat borang courier (consignment note). Bab nie paling leceh dan penat. Dengan Delyva, anda hanya perlu taip secara online kat web, print dan tampal consignment note kat barang.


2. Jimat. Memang harga postage lagi jimat. Harga postage mengikut berat dan lokasi. Kat dalam web nanti anda boleh masukkan info penghantar dan penerima, akan keluar harga postage ikut senarai courier yang ada.


3. Tak perlu beratur panjang. Anda boleh dropoff barang kat mana-mana courier pilihan anda atau boleh suruh mereka datang collect kat tempat anda.


4. Anda boleh pilih nak guna courier yang anda suka. Ada PosLaju, DHL, AsiaXpress, Aramex, Nationwide Express dan beberapa lagi yang lain. Pilih je courier mana nak guna untuk pos barang.

Pos Murah Delyva

5. Tak perlu ada kontrak. Nak pos satu (1) barang pun boleh. Bila-bila masa dan di mana saja di dalam Malaysia boleh guna pekhidmatan Delyva nie.


6. Sesiapa saja boleh daftar dan guna perkhidmatan Delyva nie. Nak pos barang lebih senang dan murah.


Macamana nak guna Delyva?


1) Mula-mula daftar percuma je kat sini

2) Lepas tu anda perlu topup akuan anda. Boleh pilih nak masukkan RM10, RM20, RM50, RM100 dan banyak lagi pakej yang ada.Kadar postage mengikut pakej topup yang anda pilih. Nak topup akaun RM10 pun boleh.

Pos Murah Delyva


Contoh: Katakan anda pilih pakej RM100, anda akan dapat kadar istimewa untuk pos laju RM6.48 bagi berat sehingga 2kg.


3) Untuk pos barang, anda masukkan maklumat penghantar, penerima dan pilih courier mana yang anda hendak guna. Setiap kali pengeposan dibuat, bayaran akan ditolak dari baki akaun anda. 

Pos Murah Delyva
Pos Murah Delyva

4) Cetak consignment note dan tampal dekat barang anda.

Contoh. Kalau anda pilih courier pos laju, consignment note pos laju akan keluar untuk di cetak dan barang perlu dropoff kat kaunter pos laju atau anda boleh pilih untuk mereka datang pickup di tempat anda.

Consignment Note Delyva


Senang je kan.

Jadi tunggu apa lagi... Daftar PERCUMA je kat sini


Apa yang anda perlu ada?

  1. Computer/laptop.
  2. Printer, kertas saiz A4.
  3. Glue Pocket Pouch (Size A5). Yang ini tidak wajib ada tapi ianya memudahkan anda untuk tampal consignment note pada bungkusan.


Tips: Kalau anda pilih guna courier pos laju, pastikan anda isi borang pink (PL9) masa nak dropoff kat kaunter pos laju. Kalau nak pos 10 barang pun guna 1 borang pink saja.

Pos Laju Borang Pink (PL9)


Masukkan no akaun delyva (boleh lihat dekat consignment note), nama dan alamat anda, jumlah benda (barang). Itu je dah cukup. 

Cara Keluarkan Duit Dari Akaun Payoneer Ke Akaun Bank Malaysia



Sekiranya anda belum mempunyai akaun Payoneer, sila lihat post 

Cara Buka Akaun Bank di USA Melalui Payoneer

untuk mendaftar akaun Payoneer secara percuma.

Anda perlu login ke akaun Payoneer anda. Klik SINI



Klik Withdraw di bahagian menu dan pilih To Bank Account...akan keluar skrin berikutnya...





Pilih USD, akan keluar skrin di bawah...




Pilih Akaun Bank Malaysia Anda dan masukkan Jumlah USD yang hendak anda keluarkan.

Jumlah minima yang boleh anda di keluarkan dari akaun Payoneer kepada akaun bank di Malaysia adalah sebanyak USD 50. Kalau belum cukup min USD 50 kenalah tunggu..penuhkan akaun Payoneer anda dulu :)

Klik Review apabila anda sudah pasti...

Payoneer akan memaparkan tukaran matawang dari USD kepada RM...sebelum ianya di proses.

Urusan pemindahakan daripada Payoneer kepada akaun bank di Malaysia akan memakan masa dalam 2 - 5 hari bekerja.



Cara Buka Akaun Bank di USA Melalui Payoneer

Apa itu Payoneer?


Akaun Bank USA Payoneer

Payoneer boleh di katakan hampir sama seperti PayPal, ianya adalah satu perkhidmatan virtual bank yang membolehkan anda menerima duit secara online.

Rakyat Malaysia sebenarnya boleh membuka akaun bank di USA tanpa anda perlu pergi secara fizikal ke USA. Saya yakin anda dan masih ramai lagi yang belum tahu tentang perkara ini.  Kalau tidak anda tentu tidak baca post ini :).

Bagi yang menjana pendapatan seperti di Amazon, ClickBank, ShutterStock, Fiverr dan lain-lain lagi anda wajib perlu ada akaun bank di USA. Payoneer merupakan salah satu kaedah termurah, mudah dan pantas untuk anda menerima matawang antarabangsa USD, EURO, GBP, JPY dan membolehkan anda membuat pindahan duit ke dalam akaun bank di Malaysia contohnya Maybank, CIMB dan lain-lain bank tempatan.

Kita juga boleh tempah kad debit Payoneer secara percuma yang mana kad ni boleh digunakan di semua ATM di seluruh dunia.

Yang bestnya, semua urusan pendaftaran dan pengeluaran duit dari akaun Payoneer anda boleh lakukan secara online saja.

Macamana Cara Nak Daftar Akaun Payoneer?


1) Pendaftaran adalah PERCUMA, klik di SINI

Akaun Bank USA Payoneer

Pastu klik pada butang Sign Up, akan keluar skrin berikutnya..


Akaun Bank USA Payoneer


2) Sila pilih Individual, masukkan Nama, Email dan Tarikh Lahir anda.

PENTING! Pastikan nama anda SAMA seperti dalam kad pengenalan anda.

Klik NEXT untuk skrin seterusnya..

Akaun Bank USA Payoneer



3) Sila pilih Malaysia untuk Country, masukkan Alamat anda (SAMA seperti dalam kad pengenalan anda) dan No Telefon anda.

Klik NEXT untuk skrin seterusnya...


Akaun Bank USA Payoneer



Masukkan Username dan Password pilihan anda. Pilih dan tentukan soalan keselamatan dan jawapan anda yang senang di ingat.

Pastikan ID Type adalah National ID dan isikan No Kad Pengenalan anda.

Klik NEXT untuk skrin seterusnya...



Akaun Bank USA Payoneer



Pastikan pilihan adalah Personal account, Bank Country adalah Malaysia, Currency adalah USD.

Bank Name adalah nama Bank Pilihan Anda, Account Name adalah Nama Pemegang Akaun Bank (Sama seperti dalam kad pengenalan) dan seterusnya Account Number adalah No Akaun Bank Anda.

Klik butang I agree....

Klik SUBMIT untuk mendaftar akaun anda..


Akaun Bank USA Payoneer


Langkah seterusnya adalah anda perlu menunggu pihak Payoneer untuk membuat pengesahan pendaftaran akaun anda.

Email akan di hantar kepada anda sekiranya akaun anda telah berjaya di daftarkan.

Proses pengesahan memang pantas...sekejap saja anda akan dapat keputusan.


Akaun Bank USA Payoneer


Tahniah! Anda telah berjaya mendaftar akaun Payoneer




Akaun Bank USA Payoneer
Syarat untuk kemasukan duit USD kedalam akaun Payoneer


Cara Keluarkan Duit USD Dari Akaun Payoneer Ke Akaun Bank Di Malaysia